Az új trend: energiatudatos szoftverek CAD programokhoz

Az általában később beépülő épületgépészeti megoldásokkal ellentétben egy ház energia teljesítményét főleg a tervezés korai szakaszában meghozott építészeti döntések határozzák meg. Ezért, továbbá a trendek, a folyamatosan szigorodó szabályozások és a munkaerő-piaci kívánalmak (lásd a 2010-es CEDEFOP kimutatás) miatt is, építészként érdemes tudatosítanunk ezeket a a fenntarthatóság szempontjából fontos döntéseinket. Az energetikai szimulációkra alkalmas programok (pl. WinWatt, Heat 2) általában építészek körében kevéssé ismertek, használtak időigényes, körülményes, az elmúlt években ezért is fejlesztik különböző CAD cégek saját integrált szoftvereiket.

IFC vagy gbXML formátumba való exportálás helyett, a 14es verziójú ArchiCad-hez készült EcoDesginer program segítségével a virtuális épület modellünk intelligensebb épületinformációs modellé válik (azaz BIM-mé), melynek segítségével energetikai elemzések végezhetők egy 3 lépcsős munkafolyamat során:
Az elemzésre váró épületszerkezetekhez U értékeket rendelünk, a konszignáció alapján automatikusan kilistázott nyílászáróknak pedig megadjuk az árnyékolás módját. Az épület földrajzi elhelyezkedése, funkciója  és tájolása után (melyhez a program a beépített adatbázisból levegőhőmérséklet, relatív páratartalom, szélerősség és a napsugárzás erőssége adatokat párosít)  a következő lépés az épületgépészeti jellemzők, fűtéssel, hűtéssel, szellőzéssel, melegvíz-előállítással, belső megvilágítással kapcsolatos információk megadása és az esetleges zöld energia használat beállítása. A számítás eredményeit energiafogyasztás, széndioxid kibocsátás, szénlábnyom (carbon footprint), havi energiamérleg formájában kapjuk majd kézhez!

Ugye nem is gondoltad volna, hogy a „mi kis archicadünk” ilyen okosságokra is képes? Bevallom ezt a alkalmazást még nem próbáltam, de ahogy látom a köztudatban sem terjedt el olyan futótűz sebességgel, mint a hír, hogy 15-ben már héjszerkezeteket is lehet modellezni (wow). Azt javaslom,  legközelebb két  Toyo Itot megszégyenítő héjszerkezet rajzolása között időzzünk el egy kicsit Ecodesigner Elemzés >Számítás fülénél.

http://www.graphisoft.hu/termekinfo/ecodesigner/index.html

A 2009-es debütálású Revit BIM és mostani a Revit és AutoCad szoftverek előnyeit kombináló Buildin Design Suit (lásd itt) után idén ősszel az Autoesk online, mindenki számára elérhető „fenntarthatósági workshopba”  kezdett, amelynek célja valós problémákon keresztül, gyakorlati tanácsokkal (elemzések, tutorialok) a helyes anyagválasztás, energiahatékony tervezés megismertetése.

A workshopot olyan zöld-design stratégiai nagyágyúk teszik lehetővé számunkra mint Dawn Danby, Adam Menter, de a főoldal headjében kicsit csúnyán néző – és igentávolról feltételezhetően magyar származású – Jeremy Faludi se riasszon el senkit a videók megtekintésétől a hivatalos honlapon (regisztrált felhasználók számára, természetesen) vagy Youtube-n.

http://sustainabilityworkshop.autodesk.com/

-LN-

Illusztráció és videó: Autodesk Sustainability workshop

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás